ALERGOLOGIA

AcasaCainiPisiciCaiPasariPorcVariaOvine
Alergia provocate de venin
Alergologie
Alopecia
Astmul bronsic
Electrocutarea
Insolatia
Miaza
Muste

animale / varia
Broasca testoasa
Boli ale broastelor testoase
Porcusorul de guinea -Cobaii
Patologia cobaii
Bolile alergice
Poza: Alergie de la mancare   Foto: Caroldermoid 
License: GNU Free Documentation License.
 

Acasa > Varia > Alergologia

Alergologia

Alergiile o pacoste si pentru animale

Reactie alergica de la purece
Poza: Reactie alergica de la purece   Foto: Caroldermoid 
License: GNU Free Documentation License.

Alergologia cuprinde studiul bolilor alergice, boli care constau in reactii ale organismului de hipersensibilizare produse in urma actiunii unor factori externi cu care organismul vine in contact.

Raspunsul organismului la actiunea factorilor externi se realizeaza de catre sistemul imunitar care este prezent in tot organismul si actioneaza la orice factor extern ce constituie alergenul si care provoaca o reactie de hipersensibilizare specifica sau nespecifica care deasemenea poate sa fie pasiva (imunitate maternala), sau activa, care se realizeaza printr-un proces de creare a anticorpilor in urma actiuni antigenului.

Bolile alergice sint greu de diagnosticat si de tratat deoarece se pot confunda de multe ori cu boli ale sistemelor, provocate de diversi agenti microbieni.

Sistemul imunitar este ajutat in lupta impotriva alergenilor de organism prin mijloace nespecifice -fizice, chimice, (stranutul, inlocuirea celulelor, enzime digestive ), ce duc la distrugerea agentilor externi responsabili de declansarea alergiei.

Reactia de hipersensibilizare se realizeaza in trei timpi;

-sensibilizarea -contactul alergenului cu organismul.

-latenta - formarea mecanismelor imunologice

-lezionala -contactul dintre alergen si organism se repeta si apar simptomele clinice.

Reactia de hipersensibilizare este de mai multe tipuri;

-tip imediat -cele mai cunoscute, raspunsul organismului fiind foarte prompt de pina la 20 de minute manifestat prin pririt, edem, roseata.

-se poate intimpla ca raspunsul organismului sa fie intirziat pina la 5 ore(astmul bronsic) manifestat prin umflatura su durere intensa.

-hipersensibilizare citotoxica -in care se realizeaza distrugerea celulelor pe care sau fixat antigeni de catre limfocitele T; intilnite de obicei in alergii medicamentoase.

-hipersensibilizare mediata de complexe imune -se produce printr-un exces de antigeni sau exces de anticorpi.

-excesul de antigeni -se intilneste in boala serului sau in alte cazuri in care sint utilizate in terapie produse biologice (seruri hiperimune), dar care se intlnesc tot mai rar datorita renuntarii la seropreventie in favoarea altor produse medicamentoase sintetice.

-excesul de anticorpi -in care se produce local inflamatie, hemoragii, necroze; - fenomene manifestate cu preponderenta in alergii pulmonare.

-de tip intirziat -la rindul ei este -cutanata cu basofili manifestata la 24 de ore specifica in dermatita alergica la purecii

-de contact care este cunoscuta in reactia aparuta in urma testului de depistare a T.B.C. ;reactie ce se manifesta la 72 de ore.

Alergiile sint favorizate de prezenta in mediu a alergenilor in numar mare si pe o perioada indelungata de timp.

Toate reactiile alergice sint de fapt incercari ale organismului de a se adapta noilor conditii impuse de agresor si de a-si asigura supravietuirea.





linie