Castrarea la catea

AcasaCainiPisiciCaiPasariPorcVariaOvine
Rase de caini cu poza
Rase de caini

boli de caini
Acneea Ciinelui
Alergia medicamentoasa
Alergia provocate de venin
Alopecia
Anzarcoida Juvenila
Boala serului
Candidoza Caine
Capusa la Ciine
Castrarea la caine
Castrarea la catea
Cheyletieloza
Comedonul
Demodecie (Riia)
Dermatita de la purece
Dermatita atopica
Dermatita contact alergica
Dermatita solara
Dezechilibrul hormonal
Diabetul zaharat
Electrocutarea
Epilepsia
Hipercheratoza
Impetigo
Inflamatia glandelor
Insolatia
Intolerantele alimentare
Linguatuloza Nazala
Malassezioza
Nutritia ciinelui
Pemfigus
Pitriazis
Psoriazis
Raul de transport
Sindromul Tonsilita
Tintarii
Tricofitia
Trombiculaza
Urticaria

Acasa > Caini > Castrarea la catea

Castrarea la catea este un act responsabil

Castrarea cunoscuta in termeni medicali sub denumirea de ovariectomie, consta in suprimarea activitatii ovarelor ( gonadelor ).

Castrarea se poate realiza chirurgical sau medicamentos, aceasta din urma se obtine prin folosirea preparatelor hormonale si care este tot mai mult preferata in ultimul timp, din considerente de ordin umanitar protejind in acest fel organismul de suferinta fizica consecutiva interventiei chirirgicale.

Castrarea la catea este un act responsabil atit din partea proprietarului catelei cit si din partea medicului veterinar curant prin alegerea modului de realizare a acestei interventi asupra organismului fie chirurgical fie medicamentos, amindoua metodele prezentind anumite riscuri cu urmari asupra vietii in continuare a femelei.

Castrarea la catea se realizeaza terapeutic in cazul in care exista o afectiune a aparatului genital femel sau o alta afectiune in a carei etilogie este incriminata componenta hormonala (dermatite, tumori mamare, diabet, etc), malformatii congenitale ale aparatului genital femel, transmiterea unor caractere sau boli nedorite si care duc la excluderea de la reproductie a femelei, cit si pentru controlul vietii sexuale a femelei situatie in care proprietarul nu ( mai ) doreste sa obtina pui de la aceasta.

Castrarea chirurgicala se executa prin laparatomie abdominala ventrala pe linia alba, accesul fiind foarte bun si facil iar daca intraoperator se impune si indepartarea uterului, aceasta se poate efectua fara dificultate, riscul aparitiei hemoragiei este redus.

Multi specialisti recurg la ovariohisterectomie ( indepartarea ovarelor si uterului ) dar nu trebuie considerata o metoda obligatorie in executarea castrarii la catea. Recuperarea este mai greoaie si femela trebuie supravegheata mai atent si un timp mai indelungat pina la recuperarea completa a femelei fiind expusa postoperator la complicatii (desfacerea suturii peretelui abdominal si eventrarea masei gastrointestinale, perforarea intraoperator a ansei intestinale cu declansarea peritonitei si suprimarea motilitatii intestinale ).

Castrarea la catea chirurgical se mai poate face si prin flancuri, acces abdominal bilateral prin care se face doar ablatia exclusiva a ovarelor, interventie care se executa in doi timpi, pe rind in ambele flancuri.

Aceasta metoda prezinta avantajul ca nu este asa de traumatizanta ca si laparatomia ventrala, nu exista pericolul eventratiei, recuperarea este mai rapida si mai usoara si nu necesita supraveghere atit de riguraoasa si permanenta ca si in cazul primei metode, nu exista riscul traumatizarii anselor intestinale.

Dezavantajul consta in hemoragia ce se poate produce post operator in cazul unei ligaturi prost efectuate sau in cazul organismelor cu tesut adipos bogat la care ligatura poate sa alunece si cu vase de singe greu de identificat in masa bogata de tesut adipos care imbraca ovarul si pediculul ovarian.

Un alt dezavantaj il constituie aspectul inestetic al catelei pina la cresterea parului in flancuri dupa interventia chirurgicala dar care nu este un dezavantaj care sa puna in periocol viata femelei castrate si care nici nu impune costuri suplimentare.

Castrarea la catea se mai poate face si prin utilizarea produselor hormonale de care nu trebuie sa avem retineri atit ca proprietari cit si specialisti, metoda care daca este realizata cu responsabilitate si colaborare a proprietarului cu medicul curant si respectarea intervalului de timp de administrare a produselor hormonale folosite este fara riscuri de dezvoltare a proceselor tumorale si realizeaza o viata linistita a catelei, fara calduri, gestatii nedorite si produsi de conceptie pe toata durata de viata a femelei.

Ca si produse hormonale care se pot folosi se numara derivati de progesteron, derivati de nortestosteron, produse care sint lipsite de riscul de a dezvolta afectiuni ale aparatului genital femel; endometrita, piometrita, noduli si tumori mamare, pseudogestatia.

Următoarea pagină:
Cheyletieloza
Cruste uscate asemanatoare cu matreata






linie

CASTRAREA LA CATEA