DIABETUL ZAHARAT

AcasaCainiPisiciCaiPasariPorcVariaOvine
Rase de caini cu poza
Rase de caini

boli de caini
Acneea Ciinelui
Alergia medicamentoasa
Alergia provocate de venin
Alopecia
Anzarcoida Juvenila
Boala serului
Candidoza Caine
Capusa la Ciine
Castrarea la caine
Castrarea la catea
Cheyletieloza
Comedonul
Demodecie (Riia)
Dermatita de la purece
Dermatita atopica
Dermatita contact alergica
Dermatita solara
Dezechilibrul hormonal
Diabetul zaharat
Electrocutarea
Epilepsia
Hipercheratoza
Impetigo
Inflamatia glandelor
Insolatia
Intolerantele alimentare
Linguatuloza Nazala
Malassezioza
Nutritia ciinelui
Pemfigus
Pitriazis
Psoriazis
Raul de transport
Sindromul Tonsilita
Tintarii
Tricofitia
Trombiculaza
Urticaria

Acasa > Caine > Diabetul zaharat

Caini: Diabetul zaharat

Cresterea nivelului de trai si lipsa efortului fizic impreuna cu artficializarea conditiilor de viata

Cataracta de la diabet
Poza: Cataracta de la diabet

-dismetabolie caracterizata prin hiperglicemie si glicozurie persistenta ce se datoreaza dismetabolismului glucidic si care produce dismetabolism protidic si lipidic.

Datorita sedentarismului si alimentatiei excesive diabetul prezinta o incidenta in continua crestere fiind boala nr. 1 in patologia nutritionala canina si a omului.

Se intilneste mai frecvent la rasele MALAMUT, CIOBANESC GERMAN, ROTTWEILER, SAMOIED, BOXER , BEAGLE, COCKER SPANIEL si in cadrul rasei o incidenta mai mare la femele, ce evidentiaza corespondenta intre hormoni sexuali si hormoni diabetogeni, intilnindu-se cu precadere la virste inaintate 8-10 ani.

CLASIFICARE-DIABET ZAHARAT TIP 1
CLASIFICARE-DIABET ZAHARAT TIP 2
CLASIFICARE-DIABET ZAHARAT TIP 3 (SECUNDAR)


FACTORI responsabili de aparitia diabetului:
-genetici
-imunologici
-obezitatea
-afectiuni pancreatice
-infectii cu diverse etiologii
-amiloidoza
-exces de corticoizii
-disfunctii hormonale



In diabetul zaharat principala modificare este cea produsa in metabolismul glucidic ce consta intr-o insuficienta secretie de insulina de catre celulele beta din pancreas ce duce la cresterea glucozei in singe aceasta neputind fi utilizata la nivel celular.

Organismul compenseaza aceasta imposibilitate prin utilizarea tot mai mult in scopuri energetice a acizilor grasi furnizati de lipidele de depozit.

Datorita insuficientei de insulina metabolizarea acizilor grasi este incompleta rezultind in final corpi cetonici in exces care provoaca fenomenul de cetoza. Corpii cetonici in exces sint eliminati prin urina impreuna cu sodiul si potasiul utilizat de organism in a neutraliza excesul de corpi cetonici producindu-se fenomenul de poliurie (eliminare de cantitati mari de urina).

insulinoterapia
Poza: Insulinoterapia


DIABETUL se mai produce si in cazul unei secreti normale de insulina dar efectul acesteia in neutralizarea glucozei este subnormal datorita fenomenului de insulinorezistenta caracteristica unor stari fiziologice ex. gestatia sau exces de lipide in ratie, sau stari patologice;
cetoacidoza, malnutritie grava, ciroza heparica, sindrom CUSHING, insuficienta cardiaca decompensata.

SIMPTOME: Astenie, scaderea in greute, poliurie, polidipsie (consumul exagerat de apa) polifagie (consumul exagerat de alimente), sau scaderea poftei de mincare, letargie, distensie abdominala ,voma, respiratia cu miros de acetona, iar in cazul hiperglicemiei cronice se produc complicatii secundare :

CATARACTA, RETINOPATIE DIABETICA, NEUROPATIE DIABETICA, INSUFICIENTA RENALA CRONICA, INSUFICIENTA CARDIACA, HIPERTENSIUNE ARTERIALA.


La examenul de laborator (paraclinic) se constata hiperglicemie, (>135mg/dl), hiperlipemie, hipercetonemie, cresterea transaminazelor hepatice, glucozurie, cetonurie, si uneori proteinurie, albuminurie si infectii urinare.

DIAGNOSTIC:
-clinic
-paraclinic
-testul de toleranta la glucoza

TRATAMENT: Dietetic -importanta cea mai mare in tratarea diabetului; - hrana scazuta in calorii si lipide, bogata in vitamine ,minerale, proteine, fibre, glucide care sa fie incluse in complexe ce se descompun lent. Activitatea fizica este de importanta majora in tratamentul diabetului prin aceasta producindu-se consumul de glucide din muschi.
-medicamentos - insulinoterapia, antidiabetice orale, combaterea acidozei si a deshidratarii cu solutii rehidratante si electrolitice, bicarbonat de sodiu 1 lingurita de ceai in apa combate acidoza.

FEMELELE CU DIABET TREBUIE CASTRATE IMEDIAT SAU CIT MAI REPEDE CU PUTINTA fiind cunoscut faptul ca incidenta diabetului este mai crescuta in tariile unde nu se practica OVARIOHISTERECTOMIA in mod curent; somatotrop hormonul este puternic antagonist al insulinei.

Următoarea pagină:
Electrocutarea
Atentie la curentul electric





linie

Caini: Diabetul zaharat