Castrarea la pisica

AcasaCainiPisiciCaiPasariPorcVariaOvine
Rase de pisici cu poza
Albastru de Rusia
Balineza
Birmaneza
Norwegiana de padure
Persana
Ragdoll
Sacra de Birmania
Siameza
Siberiana
Squitten

boli de pisici
Acneea Pisici
Alopecia Pisici
Candidoza Pisici
Capusa spinoasa
Castrarea la motan
Castrarea la pisica
Cheyletieloza
Comedonul
Demodecia (Riia)
Dermatita la purece
Dermatita solara
Diabetul zaharat
Linguatuloza
Nutritia pisicii

Acasa > Pisici > Castrarea la pisica

Pisici: Castrarea la pisica

Castrarea la pisica se mai poate face prin metode hormonale

Castrarea la pisica ca si castrarea la catea se face din considerente terapeutice in situatia in care tratamentul unor afectiuni necesita aceasta interventie si care se face exclusiv chirurgical; si din considerente de control al functiei de reproductie in cazul in care proprietarul nu isi doreste pui de la pisica lui sau pentru a impiedica accidentele unei imperecheri nedorite ( mezaliante ).

Dintre afectiunile care impun ca tratament castrarea fac parte efectiuni ale uterului, ovarelor ( hiperplazia chistica a uterului, piometrul, chisti ovarieni ), afectiuni ale pielii cu etiologie endocrina, afectiuni metabolice ( diabet ).

Castrarea la pisica se face chirurgical prin interventia pe abdomen, ventral pe linia alba (laparatomie abdominala ventrala ) prin care accesul este facil la aparatul genital femel, se vizualizeaza intregul aparat genital femel precum si organele din cavitatea pelvina, intervenindu-se daca situatia o impune sau se recurge la indepartarea concomitenta a ovarelor si a uterului (ovariohisterectomie ), se asigura o hemostaza sigura.

Dezavantajul acestei metode consta in faptul ca se poate produce desirarea peretelui abdominal postoperator si eventrarea masei gastrointestinale, riscul producerii infectiilor pe abdomen si delansarea peritonitei deoarece zona abdominala ventrala prin care s-a facut accesul la aparatul genital femel este expusa cu risc ridicat de contaminare cu germeni datorita decubitului abdominal prelungit postoperator, supravegherea permanenta si atenta a pisicii operate astfel incit sa se evite infectiile postoperatorii cit si ruperea bandajului si a suturii plagii operatorii.

Castrarea la pisica se poate face si prin interventia pe peretele lateral al abdomenului dar spre deosebire de castrarea la catea accesul in cavitatea abdominala se face intr-un singur flanc prin care se pot indeparta ambele ovare precum si a uterului daca se doreste acest lucru, posibilitate facilitata de particularitatea anatomica a ligamentelor care sustin aparatul genital femel si care permit aducerea in plaga operatorie a ambelor ovare impreuna cu uterul.

Aceasta metoda prezinta avantajul ca recuperarea se face mai usor, riscul eventrarii masei gastroinrtestinale este practic nul, la fel si riscul infectiilor post operatorii. Ca si dezavantaj se considera aspectul inestetic vizibil al pisicii pe perioada cresterii parului in locul in care s-a facut interventia chirurgicala.

O alta tehnica chirurgicala este accesul in cavitatea abdominala printr-o incizie pe cicatricia ombilicala, incizie redusa si prin care se introduce un croset cu ajutorul caruia se aduce in plaga operatorie a ovarelor pe rind, se asigura staza foarte bine si riscul contaminarii intraoperatorii si postoperatorii este extrem de redus practic nul daca se asigura o asepsie riguroasa a plagii operatorii.

Totodata riscul producerii eventratiei este nul deoarece peretele abdominal este intact cu exceptia a 0.5-1cm cit este incizia si prin care nu se poate produce nici un fel de ventratie. Recuperarea este foarte rapida si nu necesita supravegherea asa riguroasa a femelei ca si prin laparatomie abdominala ventrala, dezavantajul este ca prin aceasta tehnica nu se pot indeparta decit ovarele fara sa se poata vizualiza cavitatea pelvina si aparatul genital in totalitate existind posibilitatea efectuarii unei noi interventii chirurgicale in situtia in care apar afectiuni care intereseaza aparatul genital femel.

Aceasta metoda de castrare la pisica se recomanda in situatia in care se doreste controlul asupra functiei de reproductie a pisicutei la cererea proprietarului, interventie care este recomandat sa se faca indiferent de tehnica chirurgicala practicata inainte de aparitia primului ciclu de caduri (estral ) pentru a se evita complicatiile ulterioare ale aparatului genital femel.

Castrarea la pisica se mai poate face ca si castrarea la catea prin metode hormonale prin utilizarea produselor hormonale derivati de progesteron si de nortestoteron care trebuie sa se faca spre deosebire de metoda chirurgicala, dupa manifestarea unui ciclu de calduri (estral ).

Următoarea pagină:
Cheyletieloza
Cruste uscate asemanatoare cu matreata







linie