Broasca testoasa

AcasaCainiPisiciCaiPasariPorcVariaOvine
Alergia provocate de venin
Alergologie
Alopecia
Astmul bronsic
Electrocutarea
Insolatia
Miaza
Muste

animale / varia
Broasca testoasa
Boli ale broastelor testoase
Porcusorul de guinea -Cobaii
Patologia cobaii

Acasa > Varia > Broasca testoasa

Broasca testoasa a devenit un animal de companie foarte cautat

Broasca testoasa a devenit in aceasta perioada odata cu dezvoltarea afacerilor de gen PET SHOP un animal de companie foarte cautat de toate categoriile de oameni, unii pentru ca sint pasionati de BROASCA TESTOASA, altii pentru ca doresc o fiinta vie care sa nu ocupe un spatiu prea mare de viata, altii pentru copii de a vea o ocupatie frumoasa si de ai atrage spre lumea vie, mediu, natura si de ale dezvolta afinitatea spre stiintele biologice.





Broasca testoasa este o reptila cu vechime foarte mare cu habitat terestru unele specii si acvatic alte specii, diferenta dintre cele doua categorii este data de forma carapacei; mai bombata la cele de uscat si mai aplatizata la cele de apa.

Carapacea este compusa din doua scuturi osoase acoperite cu solzi strins unite intre ele, care la broastele testoase primitive permit miscarea acestora independent unul de altul. Carapacea are rolul de protectie fata de dusmanii naturali si de acumulare a caldurii ce o protejeaza fata de schimbariile bruste de temperatura din mediu.

Broasca testoasaPoza: Emys orbicularis
Foto: Kr�ger
Lizenz: Some rights reserved.


Broasca testoasa are sistem nervos dezvoltat putin dar organele de simt sint foarte dezvoltate, astfel detectarea partenerului si hranei se face de la mare distanta ceeace iseamna miros foarte bine dezvoltat, deasemenea percepe foarte bine vibratiile, suntele, miscariile din mediu cit si schimbarile de intensitate luminoasa toate aceste facind ca rectiile de aparare sa se declanseze foarte repede.

Sistemul circulator foarte slab dezvoltat,dar ca si o compensatie sistemul respirator foarte bine dezvoltat cu pulmonii dispusi sub carapace motiv pentru care in cazul rasturnarii pe spate si imposibilitatea revenirii in pozitia ventrala broasca testoasa se asfixiaza din cauza compresarii pulmonilor de catre alte organe. Sistemul digestiv este bine dezvoltat si ficatul foarte bine dezvoltat cu rol major in metabolizarea componentilor din hrana.

Sistemul excretor reprezentat de doi rinichi de la care pleaca ureterele care se deschid intr-o vezica urinara, realizeaza eliminarea metabolitilor cu aspect de mici depozite de culoare alba formate din acid uric si materii fecale, iar broastele testoase acvatice elimina metabolitii in apa acestia fiind foarte toxici ce impune acordarea unei atentii deosebite schimbarii apei in conditiile nin care broasca testoasa se afla in captivitate.

Sistemul reproducator este bine reprezentat cu ovare la femele si testiculi la mascul adaptat la conservarea materialului seminal de catre aparatul reproducator femel o perioada mai lunga de timp.

Broasca testoasaPoza: Alligator snapping turtle (Macroclemys temminckii)
Foto: U.S. Fish & Wildlife Service National Image Library
Lizenz: Public Domain.

Pentru a face diferenta intre mascul si femela trebuie sa stim ca femela este mai mare ca si masculul, coada la mascul este mai lunga si mai groasa, masculul are carapacea de jos mai concava fata de femela si spatiul fata de sol este mai mare la mascul.

Broastele testoase napirlesc continuu datorita faptului ca ele cresc tot timpul vietii, napirlirea fiind mai usor de evidentiat la cele terestre si mai greu la cele acvatice si consta in eliminarea solzilor epidermici de pe carapace si inlocuirea lor cu alti solzi noi.

Durata de viata a broastei testoase este peste o suta de ani fiind cunoscute date care situeaza broasca testoasa la o virsta de peste 150 de ani, aprecierea fiind foarte greu de facut uneori chiar imposibil de a se cunoaste cu exactitate virsta unei testoase.

Criteriile prin care se poate aprecia virsta la broasca testoasa este greutatea corporala, dimensiunea dar care pot da aprecieri gresite stiind ca aceste criterii pot suferii modificari fara sa fie dependente de virsta. Mai exact virsta se poate determina prin evolutia striurilor concentrice de pe carapacea dorsala prin care se poate aprecia si ajungerea la virsta de reproductie, moment in care striurile sint mai putin evidente. Aprecierea virstei dupa striuri este valabila doar la broastele testoase de uscat fara sa poate fi aplicata la cele de apa.

Starea de sanatate la broasca testoasa se apreciaza dupa vioiciune, curioasa in general, la un prim contact se sperie dar in scurt timp isi manifesta curiozitatea si devine dinamica, pielea neteda, lucioasa, ochii mari , vioi, narile deschise, terestrele nu trebuie sa atinga solul cu carapacea inferioara, acvaticele nu trebuie sa aiba o pozitie inclinata in apa, nu trebuie sa fie nici obeze nici prea slabe, aspect care se apreciaza dupa prezenta sau absenta pliurilor pielii la git si coada, carapacea neteda, lucioasa, pigmentatie foarte buna.





Deasemenea se vor examina orificiile naturale acestea ne vor indica o eventuala stare de boalain cazul in care prezinta aspecte anormale (diaree, orificii nazale infundate, gura permanent deschisa ).
Broasca testoasa este foarte sensibila la conditiile de temperatura atit in sensul cresterii temperaturii cit si a scaderii temperaturii.Pe acest motiv trebuie asigurata o temperatura optimaintre 20-30 grade si habitatul lor de viata sa cuprinda zone cu soare de care sa beneficieze pentru a fi sanatoase dar si de zone in care sa se protejeze de cresterea excesiva de temperatura.

Broastele testoase in conditii naturale hiberneaza, perioada in care rata metabolismului scade si ele tariesc din rezervele acumulate prin hibernare se reface organismul si se depasesc perioadele in care temperatura este scazuta noiembrie-martie. In conditii de captivitate este foarte important sa oferim testoasei noastre conditii de hibernare si chiar sa declansam aceasta perioada dupa o prealabila pregatire a broscutei in acest sens prin alimentatie si coborirea treptata a temperaturii la valori cuprinse intre 4-8 grade, la fel si revenirea acestora, se face treptat impreuna cu o alimentatie bogata valoric si rehidratanta.

Broastele testoasePoza: Graptemys nigrinoda hatchlings
Foto: M .Noth
Lizenz: Some rights reserved.


Cerintele de hrana ale broastelor testoase sint reprezentate de asigurarea tuturor componentelor nutritive necesare prin administrare in hrana incepind de la carne exceptie carnea de porc, organe, peste, salata verde, legume, fructe,ierburi, lactate in functie de specia de broscuta pe care o detinem carnivore, vegetariene sau omnivore, hrana preparata special pentru broaste testoase, suplimente mineralo-vitaminice. Cantitatea de hrana nu trebuie administrata in exces pentru ca se oxideaza, altereaza si produce imbolnaviri, de aceea cantitatea de hrana trebuie sa reprezinte maxim 10% din greutatea corporala a broscutei administrata la 2 zile la cele adulte pe cind la tineret mai des de la doua administrari pe zi pina la o administrare la 2 chiar 3 zile atunci cind sint adulte.

Inmultirea broastelor testoase se realizeaza in momentul atingerii maturitatii sexuale, moment diferit de la o specie la alta si care este cuprins intre 2 si 50 de ani, aceasta fiind influentata de conditiile de viata. Imperecherea precedata de un anumit comportament specific manifestat de mascul este influentata de temperatura astfel sezonul propice imperecherii este din primavara pina in vara la sfirsit cu toate ca in captivitate se pot imperechea tot timpul anului daca beneficiaza de temperatura propice.

Depunerea oualelor se face la 2 luni si pentru aceasta femela isi alege un loc propice cu pamint afinat in care ingroapa ouale la adincimi diferite in functie de temperatura aceasta influentind perioada de iesire a produsilor de conceptie si sexul acestora, temperaturile ridicate determina obtinerea de femele iar cele mai scazute de masculi existind posibilitatea de a obtine si masculi si femele la temperaturi medii cit si intersex.

Imperecherea coincide cu iesirea broscutelor din perioada de hibernare acordind o atentie deosebita temperaturii si perioadei de lumina si intuneric oferind conditii cit mai aproape de cadrul natural.

Următoarea pagină:
Boli ale broastelor testoase




linie

Broasca testoasa



Broasca testoasa
Poza: Dark turtle
Foto: Tim Bond
Lizenz: Some rights reserved.




Broasca testoasa
Poza: Chelonia mydas
Foto: Mila Zinkova
Lizenz: Some rights reserved.





Broasca testoasa
Poza: T.h. hermanni con speroni
Foto: Bizarria
Lizenz: Some rights reserved.