ACNEEA CIINELUI

AcasaCainiPisiciCaiPasariPorcVariaOvine
Rase de caini cu poza
Rase de caini

boli de caini
Acneea Ciinelui
Alergia medicamentoasa
Alergia provocate de venin
Alopecia
Anzarcoida Juvenila
Boala serului
Candidoza Caine
Capusa la Ciine
Castrarea la caine
Castrarea la catea
Cheyletieloza
Comedonul
Demodecie (Riia)
Dermatita de la purece
Dermatita atopica
Dermatita contact alergica
Dermatita solara
Dezechilibrul hormonal
Diabetul zaharat
Electrocutarea
Epilepsia
Hipercheratoza
Impetigo
Inflamatia glandelor
Insolatia
Intolerantele alimentare
Linguatuloza Nazala
Malassezioza
Nutritia ciinelui
Pemfigus
Pitriazis
Psoriazis
Raul de transport
Sindromul Tonsilita
Tintarii
Tricofitia
Trombiculaza
Urticaria

Acasa > Caine > Acneea Caine

Manifestare a pubertatii dar si inflamatie purulenta a pielii

Afectiune a pielii cunoscuta si sub denumirea de piodermatita, este produsa de stafilococi si streptococi in urma leziunilor provocate la nivelul pielii de factori mecanici, chimici, afectiuni patologice cu etiologii diverse care duc la scaderea imunitatii organismului si favorizeaza aparitia acneei.

La ciinii tineri acneea se produce si ca o consecinta a pubertatii, ea se vindeca de la sine cind ciinele devine adult si nu prezinta importanta pentru ca perioada de adolescenta este scurta.

Cind acneea persista si la adult se intervine medicamentos cu sampoane antisebacee, hormonal prin administrarea de estrogeni si tetraciclina general.

Acneea afecteaza foliculi pilosii si glandele sebacee si se manifesta localizat la nivelul capului in ansamblu si membre, dar se poate manifesta si generalizat pe tot corpul, in ambele localizari putind sa evolueze superficial sau profund.

Acneea superficiala se produce ca urmare a unor leziuni superficiale ale pieli, in urma unor traumatisme, infectii, inflamatii; se observa leziuni rosii, dermul este eliminat impreuna cu parul zona devenind glabra (fara par) infectiile produse se localizeaza la foliculii pilosi si la glandele sebacee, unde se produc infectii secundare, leziunile fiind ulcerative, aceasta fiind forma finala a evolutiei leziunilor de la macula pina la vezicula care se sparge si lasa zona ulcerativa.

Prin spargere se produce o crusta galbena fara durere si mincarime sub care pielea este inflamata.

TRATAMENT: Local cu antiseptice si antibiotice sub forma de solutii sau ungvente cu vindecare de 100%; in cazuri mai grave se poate utiliza pe cale generala antibiotice din clasa penicilinelor -cefalexine- asociat la tratamentul local.

Acneea profunda este data in general si mai frecvent de infectiile cu stafilococi, leziunile produse afecteaza straturile mai profunde ale pielii, fiind aceleasi ca si in acneea superficiala si cu aceeasi localizare.

Trebuie cautata cauza foarte bine pentru a se exclude factorii mecanici reprezentate de corpii straini si neaparat efectuarea antibiogramei pentru orientarea tratamentului spre vindecare fara recidiva.

Acneea Caine

Acneea profunda dupa localizare si virsta subiectilor se manifesta ca:

Juvenila: La cateii tinerii pina la un an, rasele cu par scurt fiind mai afectate; leziunile sint la nivelul buzelor, urechi, ochi, reprezentate prin inflamatii, durere secretii, cruste, denudarea pielii si producerea de cicatricii prezente toata viata pacientului.

Nazala: Leziuni la nivelul nasului produse prin scormonirea pamintului sau frecarea de diferite corpuri dure sau cu labele ce duce la leziuni la acest nivel, fistule, distrugerea foliculilor pilosi.

Interdigitala: Leziunile sint observate in spatiul interdigital cu predilectie la rasele cu par scurt, exprimarea clinica constind in edeme si culoarea rosu violacee a pielii, absenta parului, fistule.

De calozitate: Intilnita la nivelul coatelor si jaretelor cu predilectie la ciini de talie mare la care din cauza greutatii corporale se produce o hipercheratoza (piele ingrosata) , higroma (colectie de lichid), care prin leziuni mecanice se complica cu infectii stafilococice, ce produc ulcere si fistule.

TRATAMENT: Se recurge la tratament local ce consta in asepsia pielii, toaletare riguroasa, aplicarea de solutii si ungvente cu antibiotice si antiinflamatorii (bioxiteracor, lotagen 1%, panolog, acid salicilic).

Următoarea pagină:
Alergii medicamentoasa
Tratamentele se fac doar de catre sau la recomandarea medicului veterinar.





linie

Caini: Acneea